dimecres, 11 de juny del 2014

15 de Juny: Diada a la Festa Major del Barri de l'Erm... Castells de 7?

Aquest diumenge 15 de juny arriba una de les diades més importants del primer tram de la temporada Nyerra! Actuarem al barri de l'Erm de Manlleu, per la seva Festa Major, i ens acompanyaran els Tirallongues de Manresa i els Castellers de l'Alt Maresme. Les intencions són clares: portar com a mínim un castell de 7 a plaça.

Què és la Festa Major del Barri de l'Erm?

La Festa Major del Barri de l'Erm, un nucli dins de la població de Manlleu, es celebra ja des de fa uns anys el cap de setmana més proper al 15 de juny.


On actuem?

L'actuació tindrà lloc a la Plaça del Mercat. Aquesta plaça i el seu nou mercat van ser construïts a l'agost de 2012. El nou mercat a esdevingut un equipament social i un centre neuràlgic pels habitants d'aquesta zona de Manlleu.
Es tracta d'una plaça i un edifici modern dels arquitectes Comas-Pont, que donen un toc innovador a la ciutat.

Amb qui actuem?

Tirallongues de Manresa.

Els Tirallongues, una de les colles amb qui té més amistat Nyerros, van començar a formar-se al 1992 fruit de les ganes de fer castells de dos joves i amb la l'ajuda del Regió7. Al 1993 fan la seva primera aparició en públic, convertint Manresa en la població més al nord (en aquell moment) del panorama casteller. Ja els primers anys es poden veure amb facilitat els primers castells de 6 i 7. En els seus inicis reben el nom “carinyós” d'esquimals, pel fet d'estar tan al nord i que a Manresa hi fa fred
Al llarg de la seva història han tingut alts i baixos, però mai han deixat de ser una colla amb força gent jove i amb ganes de créixer i portar els castells arreu. El seu punt més àlgid és al 1998, quan aconsegueixen carregar el carro gros (4 de 8). Tot i això, aquella caiguda els hi passa factura i durant els anys següents els hi costarà tornar a agafar el ritme. Actualment es mouen sovint per la gamma alta de 7, portant els castells de 7 sovint fora de casa.
Per Barri de l'Erm els Tirallongues ens podrien portar amb facilitat castells bàsics de 7, i qui sap si algun de 7 i mig.

Algunes dades dels Tirallongues:

Significat del nom: La "tirallonga" és el nom d'un joc de nens que es jugava antigament pels carrers de Manresa.
Color camisa: A ratlles blanques i blaves; era una tela que va sortir molt econòmica d'una fàbrica tèxtil de Sallent.
Any de fundació: 1992 Any de bateig: 1993
Millors castells: 4 de 8 carregat, 2 de 7 carregat, 5 de 7, 4 de 7 amb agulla, 3 de 7 amb agulla.
Millors castells 2013: 4 de 7 amb agulla, 5 de 7 carregat, 3 de 7 amb agulla, vano de 5.
Millors castells 2014: 3 de 7, 4 de 7 amb agulla, pilar de 5.
Web: www.tirallongues.cat


Castellers de l'Alt Maresme

Els Maduixots (sobrenom de la colla) són una colla jove, fundada al 2013 i batejada enguany, però que no està deixant a ningú indiferent. Apadrinats pels Capgrossos de Mataró i els Marrecs de Salt, ja van deixar veure pel seu bateig (i fins i tot abans) castells de 6 i mig, i ja tenen en el seu historial el 5 de 6.
Aquesta colla engloba dins dels seus membres gent de 6 poblacions diferents: Pineda de Mar, Calella de Mar, Tordera, Palafolls, Santa Susanna i Malgrat de Mar. Com a fet destacat ens cal remarcar el nombre de castellers (sovint passen del centenar) que mouen a les seves actuacions, un fet que dóna moltes garanties de futur a una colla que ha arribat al món casteller amb moltes ganes i moltes coses a dir.
A Manlleu ens podrien portar castells de 6 i mig, i qui sap si estrenar una estructura nova, el 7 de 6.

Algunes dades dels Maduixots:

Significat del nom: Nom homogeni. Casteller: persona que fa castells, torres humanes
Significat del sobrenom: Maduixots: Fruit típic de la zona.
Color camisa: Vermell maduixa; és el color de les maduixes. 
Any de fundació: 2013 Any de bateig: 2014
Millors castells: 5 de 6, 4 de 6 amb agulla, 3 de 6 amb agulla.
Millors castells 2014: 5 de 6, 4 de 6 amb agulla, 3 de 6 amb agulla. 
Web: http://www.castellersaltmaresme.cat/


Nyerros de la Plana


Els Nyerros vam néixer el 1998 fruit d'una escissió dels Sagals d'Osona. La nostra seu social es troba a Manlleu. El bateig va arribar el 14 de març del 1999. En el nostre bateig ens van apadrinar Castellers de Barcelona i vam comptar amb la presència dels Castellers de Vilafranca. En aquest es van poder veure ja castells de la gamma alta de 6.

En els primers anys de vida vam sovintejar els castells de 6 i 6 i mig i, al mercat del Ram de 2001 es va poder carregar el 4 de 7 amb l'agulla, el castell més alt fet per la colla fins a dia d'avui. 

Aquesta temporada els Nyerros hem començat amb força, portant a plaça ja tota la gamma de 6 (exceptuant el 3 per sota i el 7).
Al barri de l'Erm, una actuació important pels Nyerros, ens plantegem portar com a mínim un castell de 7, a més de poder fer castells de la gamma alta de 6.

Algunes dades dels Nyerros:

Color de camisa: Gris clar (per la boira de la Plana)
Significat del nom: Els Nyerros eren un grup de bandolers que existien a Catalunya i a la comarca d'Osona. El nom de Nyerro surt del "Senyor de Nyer" (d'un poble de la Catalunya Nord), de nom Tomàs de Banyuls.
Any de fundació: 1998 Any de bateig: 1999
Millors castells: 4 de 7, 3 de 7, p5, 4 de 7 amb agulla carregat.
Millors castells 2013: 4 de 7, 2 de 6, 5 de 6 Millors castells 2014: 5d6, 2d6, 4d6a, p5
Web: www.nyerros.cat


Edicions anteriors:

2013:

Castellers de Rubí: 2id3d6, 2id3d6a, 3d6, p4
Castellers de Santa Coloma: p4,p4
Nyerros de la plana: p4, 3d6, 4d6, id3d6a, p4

2012:

Tirallongues de Manresa: p4, i3d6a, 2d6, 3d6, p4
Nyerros de la Plana: p4, 2d6, 3d6, 3d6a carregat, p4.


Altres informacions d'interès:

L'actuació tindrà lloc a la plaça del mercat Municipal de Manlleu a les 12h. Durant aquesta hi haurà servei de barra amb begudes. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada